fbpx
bgsqenmkroru

Оборудване за басейни

ОБЛИЦОВКА

За да изберете най-подходящата облицовка за Вашия басейн Ви предлагаме кратка информация относно видовете. Най-общо облицовката може да бъде линер (ПВЦ винилово фолио) или плочки - стъклокерамика, порцелан или гранитогрес.

 

линерПВЦ линер

 

Линерът представлява ПВЦ фолио с различни дебелини - обикновено от 0.40 мм до 1,80 мм. Някой линери се залепват към стените и дъното на басейна, а други се инсталират с помощта на платмасови профили по горния ръб на басейна. Основните предимства на линера са лесното почистване и смяна при износване, а основен недостатък е, че може да бъде повреден чрез прорязване с остър предмет или природно бедствие, като градушка.

 


мозайкаСтъклокерамична мозайка

 

Това е безспорно най-разпространената в България облицовка за басейни. Традиционно се използват миксове в син цвят, но тенденциите през последните годините налагат и други цветни гами, като пясъчно бежово, бяло, сребристо. Основното предимство на стъклокерамиката е достъпността й масовата й употреба, но в западноевропейките пазари, тя постепенно излиза от употреба, поради по-трудната поддръжка на басейните облицовани с нея.

 


порцеланПорцелан

 

Порцеланът е по-малко популярна облицовка, алтернатива на стъклокерамиката. Основното му предимство е издръжливостта му, както и по-голямият размер на плочките, което предполага по-малко фуги, по-лесно почистване и поддръжка. Основният недостатък на порцелана е по-високата му цена и неголямата му популярност през последното десетилетие.

 


гранитогресГранитогрес

 

Безспорно - иновация в България, която навлиза бързо и убедително на нашия пазар. Основните предимства на гранитогреса са много - голям размер на плочките, което позволява по-бързо поставяне, както и по-лесна поддръжка, по-добро сцепление (неполиран), което предотвратява хлъзгане, дълготрайност и издръжливост и не на последно място - ултра модерен естетически ефект. И макар предимствата да са много и той, като всеки друг материал има своя недостатък: подходящ е предимно е басейни с прави ъгли, тъй като заоблените форми се постигат трудно с него.

 

 

ПРЕЛИВНА СИСТЕМА

Преливната система е съществен елемент на басейна и трябва да бъде съобразена, както с капацитета му, така и с броя на хората, които го използват, особеностите на терена наоколо - наличие или липса на дренаж, климатичните условия и други фактори. Основно такива системи бива два вида: с преливник и със скимери.

 

Басейни със скимери

Скимерът представлява пластмасов (и по-рядко метален) преливник, инсталиран на стената на басейна, чрез който филтърната помпа всмуква вода от повърхността на водата, като събира от нея плаващи по повърхността отпадъци. Скимерите имат различни размери и броят им зависи, както от вместимостта и размера на басейна, така и от мощносттна на филтърната система и другите й елементи. Така например, твърде много скимери при недостатъчно мощна помпа, ще намалят налягането и ефективността на филтрацията. Или пък скимер с твърде малък дебит, свързан към мощна филтърна система, би увеличил налягането в нея и би довел до бързата й амортизация или повреда.

Скимерите са подходящи за повечето домашни и неголеми комерсиални басейни. Основното им предимство е ефективността по отношение на засмукване на отпадъци и доста по-ниската цената за изграждане на такава система, както и по-лесна поддръжка. Недостатък е естетическия вид, макар, че съществуват и т.н. "скрити" скимери, които дискретно изпълняват тази функция.

 

Басейни с преливник

Басейните с преливник могат да бъдат няколко вида, но най-често са с преливни решетки, които се инсталират над преливния канал около басейна. Когато водата в басейна прелее до горния му ръб, попада в решетките и каналът я отвежда до компенсаторния съд, от където я засмуква филтърната помпа. Компенсаторът е нужен, за да побере обемът вода, когато басейна се използва от хора. Ето защо при общствени басейни и  други басейни, които се използват от повече хора едновременно, басейните с преливник са по-подходящо решение.

Съществуват и басейни с друга технология на преливане т.н. инфинити басейни или пък такива, чийто преливен улей не се намира около басейна, а няколко сантиметра под горния ръб на стената им, което елиминира употребата на преливна решетка и осигурява по-модерен и елегантен дизайн.

Преливникът е по-професионална система от скимерите, но и доста по-скъпа за изграждане и поддръжка.

 

 

ФИЛТЪРНА СИСТЕМА

Филтърната система е най-съществената част от оборудването на всеки басейн. Тя осигурява чистотата на водата, като я филтрира механичните отпадъци и е важна за хигиената и здравето на хората, които използват басейна. Ето защо изборът на подходящ филтър е едно от най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание. Филтрите за басейни най-общо са два вида: картушни и пясъчни.

 

Пясъчни филтри

Пясъчните филтри представляват съвкупност от циркулационна помпа резервоар, съдържащ определено количество кварцов пясък, снабден с многопътен вентил за контрол на процеса на филтрация, промиване на пясъка и т.н. Помпата вкарва под налягане през вентила вода в резервоара, където тя се прецежда през пясъка. Този метод за филтриране е изключително ефективен и дори питейната вода се филтрира по този начин.

От изключителено значение е количеството на кварцов пясък в резервоара и размерите му да отговарят на мощността на помпата, за да бъде филтърната система ефективна. Освен това те трябва да бъдат съобразени и с обема на басейна, елементите му и диаметъра на тръбната разводка. Твърде мощна филтърна система при много малък басейн с тесен тръбопровод и закладни части би образувало нежелано голямо налягане. Твърде слаба филтърна система пък не би имала капацитет да пречиства правилно басейна и би удължила времето за филтриране многократно.

 

 

ОСВЕТЛЕНИЕ

Подводното осветление е важен елемент от оборудването на всеки басейн, не само по естетически причини, но от гледна точка на безопасност. Едно от най-важните условия за безопасност е дъното на басейна да бъде видимо по всяко време на денонощието. Правилният избор на осветление може да преобрази басейна и да създаде неповторими светлинни ефекти. Прожекторите за басейни са многообразни като дизайн и цветове, а като видове можем да ги разделим на ЛЕД и халогенно осветление. И при двата вида абсолютно задължително е свързването им посредством трансформатор 12V.

 

Халогенно осветление

Халогенните прожектори са най-често по 100 и 300W и могат да светят в различна светлина (всеки в един цвят). Основното му предимство е ниската му цена и макар, че е широко разпорастанено все още в България, недостатъците му са доста: по-голям разход на електричество, невъзможност за смяна на цветовете и като цяло остаряла технология, която в Европа и САЩ почти вече не се използва.

 

LED осветление

Подводните LED прожектори и по цветове, и по мощност са много разнообразни от халогенните. Мощността им се определя от броя диоди. По-слабите могат да бъдат групирани в разнообразни комбинации по няколко, за да образуват интересни светлинни ефекти. Този вид осветление може да бъде едноцветно или RGB (многоцветно), като смяната на цветовете се управлява от допълнителен модулатор - автоматично или чрез дистанционно. Основното предимство на ЛЕД прожекторите е икономичността и многофункционалността им, а надостатък пред халогенното осветление е цената.

 

 

ДЕЗИНФЕКЦИЯ

Дезинфекцията във водата на басейна се осъществява най-вече чрез третирането й с препрати - ръчно или чрез автоматична дозираща станция, но съществуват и други уреди, които подпомагат този процес.

 

Солна екетролиза

Системите за солна електролиза намират все по-голямо приложение. Използва се обикновена готварска сол, която трябва да бъде с чистота над 99% съдържание на натриев хлорид, каквато специално е солта за басейни. При контакта на елементите хлор и натрий с водата в басейна се образуват хипохлорна и солна киселина. За дезинфекция на водата служи хипохлорната киселина, а солната се свързва с натрия във водата и отново образува натриев хлорид. В това се състои гениалната ефективност на системите за солна електролиза. Основните предимства на солната екетролиза са: елиминира силната хлорна миризма, докато позлзвате басейна, очите и кожата не се зачервяват, не изсушава кожата, докато отсъствате, басейнът Ви ще бъде автоматично хлориран, усещане за мекота и свежест в морската вода. Инвестицията за система за солна електролиза се покрива бързо в рамките на няколко сезона от спестените средства за закупуване на химически хлор.

 

Озонатор и UV лампи

И трите уреда са системи, които подпомагат дезинфекцията на басейна и занчително намаляват разхода за препрати. Озонаторът генерира газ озон, който окислен в басейна дезинфекцира водата. Дезинфекцията чрез ултравиолетово лъчение пък е сред технологиите, които наскоро са станаха все използвани за подобряване на технологията за стерилизация на питейната вода и водата в басейна. Принципът на действие се състои в дезинфекция чрез фотохимично изтребване на вируси и микроорганизми.

Най-големите предимства на този вид дезинфекция са намалената употреба на хлор и други дезинфектанти, липсата на неприятен мирис, дразнене на кожата и зачервени - т.е. напълно екологичен метод за дезинфекция. Основен недостатък е, че често това са по-скоро подпомагащи дезинфекцията басейни и не винаги могат напълно да заместят употребата на препарати. Освен това в българското законодателство има залегнали наредби относно задължителната концентрация на свободен хлор във водата и при обществените басейни дезинфекция само с алтернивни уреди не е удачно решение.

 

Автоматична дозираща станция

Автоматичните системи дозират хлор и pH регулатори напълно самостоятелно, като елиминират нуждата от ръчното им добавяне. Те са подходящи предимно за големи и обествени басейни, при които третирането на водата с препарати ръчно е по-трудоемко. Големият плюс на този вид оборудване е пълната му автоматизираност т.е. работи без намеса според зададените настройки. Основен минус е високата цена и изискването за употреба само на течни препрати.

 

 

ОТОПЛЕНИЕ

Подгряването на водата в басейна осигурява комфорт на къпещите се, като се поддържа желаната температура, а освен това удължава сезона за плуване, особено, ако басейна е снабден с термо-покривало или покрив. Най-често водата в басейните се подгрява по три начина: чрез електрически нагреватели, с термо-помпи или със соларни панели.

 

Електрически нагреватели

Електрическите нагреватели загряват водата в басейна изцяло с чрез електрическа енергия. Важно допълнително оборудване при отопление на басейни по този начин е разширителния съд, който поема обема вода при затоплянето й и съответно увеличаването му. Преди години отоплението на басейни беше скъпо начинание, поради големия разход на електричество, който електрическите нагреватели генерират. Това е и основната причина те постепенно да излизат от употреба и да бъдат замествани с по-нови и по-икономични уреди.

 

Термо-помпи

Термо-помпите са уреди, които работят с много по-малко електрическо захранване, като черпят енергия от околната среда обикновено в съотношение 30 към 70%. Те са енергоспестяващ и в същото време ефективен уред, което ги прави най-удачен избор за подгряване на водата. Единственият им недостатък е, че силно зависими от температурата на околната среда и когато тя е твърде ниска, топлопроизводителността им рязко намалява, а разходът на електричество се увеличава.

 

Соларни панели

За подгряване на водата в басейна също се използва и слънчевата енергия, генерирана от соларни панели за битово подгряване на вода или полуиретанови такива, предназначени специално за басейни. Разликата между двата вида е, че първите генерират високи температури, понякога до над 60 С, а през вторите просто протича водата от басейна през тънки каналчета, като по този начин се подгрява и покачва температурата на водата в басейна с до 6 С. И тъй като температури на водата над 27 С са предпоставка за развитие на микроорганизми и повишават значително разхода на препрати, желателно е панелът, който ще подгрява да бъде предназначен специално за басейни и съобразен с обема на самия басейн. Освен това при панелите за битово електричество съществува и риск и директно вливане на твърде гореща вода в басейна, което би могло да бъде опасно както за облицовката му, така за къпещите се в него.

Основно предимство на този вид отопление е икономичността му, макар че за работата му също се използва електрическа енергия, генерирана от работата на циркулационната помпа на филтърната система. Недостатък е пълната зависимост от атмосферните условия, ъгълът на изложение и продължителността на сънцегреенето.

 

Полезно

Отзимяване на басейна

Отзимяване на басейна

1. Почистване на басейна

• Преди пълнене с вода, почистете стените и дъното на басейна от замърсявания. За стените, използвайте продукта Azuro Clear Forte. Сложете върху гъба от препарата Azuro Clear Forte и нанесете на замърсеното фолио.Оставете за 10 минути. Почистете с гъба замърсените места и щателно изплакнете с вода. В случай на силно замърсяване, повторете съответната процедура.

  • Извадете от водата и от дъното на басейна едрите боклуци с помощта на дръжка и дълбока мрежа.

  2. Проверка на изправността на електрическата инсталаци...

Прочети повече

Новини

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Директно от снимачната площадка на новата супер-продукция на bTV, Ви представяме басейн Ибиза 4. Всяка вечер в праймтайма, зрителите на телевизията ще имат възможност да се насладят на сериал, чийто мащаби до момента са непознати за българското кино. Сериалът ще бъден сниман в различни части на света, а басейнът е инсталиран на една от снимачните площадки в Киноцентър "Бояна" в идиличните поли на Витоша. Създателите на сериала пазят подробностите около сюжета в тайна, а снимките продължават еждневно. Ние от Baseini.NET сме горди, че с...

Прочети повече

Връзка с клиента

Свържете се с нас

Свържете се с нас

ПУУЛС ЕУ ЕООД

Булстат: BG202491685 

 

Телефон: +359 (0) 2 482 96 98


Mоб. Телефон: 0876 34 30 73 

Skype: Baseini.net

 

Централен офис: гр. София, бул."Цар Борис" III, No245

e-mail: sales /@/ baseini.net

 

Работно време: понеделник - петък 10.00ч - 18.00ч; събота и неделя - почивни дни;

 

Прочети повече

Последни продукти

Случаен продукт

Тестер таблетки за басейни - измерване на хлор и pH
14,00 лв
Допълнителен блистер