fbpx
bgsqenmkroru

Предимства и недостатъци на различните видове басейни

Основният въпрос, който вълнува всеки човек, решил да се сдобие със собствен басейн в градината е какъв вид басейн да избере. На българския пазар се предлагат разнообразие от варианти, но кой от тях е подходящия за вас зависи от редица фактори, като площта, с която разполагате, бюджета, очакванията ви за дизайн и не на последно място времето, с което разполагате за изграждане и поддръжка на басейна.

Най-общо ще разделим видовете басейни на пет групи: бетонни басейни, облицовани с мозайка или линер, сглобяеми басейни - с метална стена и линер, композитни (панелни) басейни, изградени от панелни панелни плоскости и облицовани с линер, монолитни басейни от стъклопласт и полиестер, монолитни керамични басейни и надуваеми басейни, които също включваме в сравнението, тъй като те покриват нуждите и предпочитанията за басейн на голяма част от българските семейства.

 


Басейни от бетон1. БАСЕЙНИ ОТ БЕТОН

Безспорно най-популярния от всички видове басейни, както и най-дълготрайния и масивен вариант за басейн е изграждането от бетон. Те биват облицовани с мозайка или линер, като тенденцията в Европа през последните 10 години години е облицоването с линер, който има редица преимущества пред стъклокерамиката, изброени по-долу.

Предимства на басейните от бетон:

 • Здравина на конструкцията и дълготрайност - при правилно изграждане на басейна и използване на качествени материали, конструкцията на басейна, изграден от бетон е най-здравата от всички останали видове конструкции на басейни.
 • Неограничен избор на форма, цветове, размери - това е единствения вид басейн, който притежава това преимущество.
 • Възможност за избор на облицовка на басейна - мозайка или облицовка с линер.

Недостатъци на басейните от бетон:

 • Трудно осъществими ремонти - ремонтът на такъв басейн, облицован с керамика е на само скъпо начинание, но и в много от случаите трудно осъществимо. Препратите и атмосферното влияние увреждат керамиката бързо, тя започва да пада и се появяват участъци по облицовката на басейна, които не само са неприятни за окото, но са предпоставка за загуба на вода. Това може да се случи дори няколко години след построяването на басейна, но неминуемо след десетата година от експлоатацията този проблем постепенно се проявява и налага подмяна на цялата облицовка. В много от случаите, удачен вариант за ремонт е поставянето на линер, вместо мозайка, чиято поддръжка е по-лесна и в много от случаите по-евтина.
 • Загуба на вода - Този проблем най-често се свързва с нарушено мозайково покритие, но така или иначе загубата на вода при бетонните басейни, като процент е най-голяма, тъй като тяхната повърхност е пореста и дори при използването на водонепромукаеми материали, тази загуба не може да бъде напълно избегната.
 • Скъпа поддръжка - Основния проблем при поддръжката на бетоновите басейни е големия разход на препрати за регулация на киселинността на водата. Този проблем се появява, защото при взаимодействието на бетона с водата в басейна се променя киселинността на водата, която постоянно трябва да се регулира.
 • Трудно почистване и зазимяване - Порестата повърхност на басейна и фугите между керамиката са изключително трудни за почистване. Причината е желязото, мангана и други метали, които се съдържат във водата и оцветяват водата в басейна в кафяво. Тези елементи се отлагат в порите и фугите на басейна, наред с други микроорганизми и придават усещането, че басейнът е мръсен. Съществуват препрати за почистването и избелването на фугите, но представете си какво означава да правите това постоянно сантиметър по сантиметър на толкова голяма повърхност! При неправилно зазимяване на басейна, ледът уврежда покритието на басейна.
 • Неустойчивост при земетресения - В сравнение с останалите видове басейни, изградените от бетон са застрашени повече от спукване при земетресение. Това е така, защото дори монолитните басейни, като тези от стъклопласт или керамичните са подсигурени с бетон допълнително, а сглобяемите басейни с метални стени и линер пък са напълно гъвкави и спукване при тях е невъзможно.
 • Висока цена за изграждане - Освен, че изграждането на басейн от бетон е скъпо начинание, много често се оказва, че се появяват непредвидени разходи, които още повече увеличават необходимия бюджет.
 • Време за изграждане - От всички видове басейни, басейните от бетон са най-дълговременно осъществимия проект, с който бихте се заели. Изграждането отнема месеци, а персоналът зает с изграждането - архитект, зидаро-мазачи, шпакловчици, електротехници, басейнови техници е наистина многоброен.
 • Невъзможност за промяна на конструкцията и добавяне на допълнително оборудване - Ако желаете да добавите хидромасажни дюзи, нов скимер или каквото и да било друго оборудване, което изисква монтаж на стената на басейна, както бихте могли да направите при останалите видове басейни, това ще се окаже невъзможно без разбиването на бетона при басейна от бетон. Той остава такъв от първия до последния ден, в който е построен.

  НАШИЯТ СЪВЕТ: Ориентирайте се към изграждане на басейн от бетон, ако искате да имате много голям басейн, който не е удачно да бъде монолитен или сглобяем, ако много държите на разчупени форми и уникален дизайн и ако бюджетът ви за басейна позволява допълнителни и непредвидени разходи. В случай, че вече сте избрали басейн от бетон, започнете проекта няколко месеца преди сезона, за да имате време да го завършите и проучете възможностите за облицовка с линер, която ще ви спести много главоболия и средства при поддръжката.

 


Сглобяеми басейни предимства2. СГЛОБЯЕМИ БАСЕЙНИ

Сглобяемите басейни, най-общо можем да разделим на два вида - надземни и за вграждане. И двата вида са конструирани от метална стена и PVC линер (фолио или още мембрана). Опитът и практиката са доказали, че този вид басейни са най-удачния вариант за фамилен басейн в градината.

 

Предимства на сглобяемите басейни:

 • Ниска цена на басейна и оборудването - сглобяемите басейни са няколко пъти по-евтини от изграждането на басейн от бетон и от два до три пъти по-евтини от монолитните. При тях няма непредвидени разходи и повечето компании на пазара предлагат басейна и оборудването в пакетна оферта.
 • Ниски разходи за поддръжка и лесно за зизимяване - Сглобяемите басейни с линер се поддържат лесно и евтино, тъй като линера няма пори и фуги, гладък е лесно се почиства, не позволява загуба на вода, не изисква постоянно доливане на вода в басейна, не повлиява киселинността на водата т.е. не изисква огромни количества препарати, за да бъде регулирано pH. Сглобяемите басейни се зазимяват лесно, без нужда от т.н. поплавъци, тъй като при разширяването си ледът не залепва по линера на басейна и не го уврежа.
 • Бърза инсталация - Инсталацията на сглобяемите басейни според модела отнема само от няколко часа до два дни. Подготовката на терена за монтаж също в повечето случаи е само няколко часа (за надземните басейни) и около седмица за вградените. Целият процес от подготовката до завършването трае толкова кратко, че дори да решите да имате басейн в средата на летния сезон, ще можете пълноценно да го използвате още същия месец.
 • Възможност за надземна инсталация - Това предимство притежават сглобяемите басейни с кръгла форма и някой овални модели, които имат допълнителни подпори за надземен монтаж. Надземната инсталация на басейна е много по-лесна и евтина от вградената. Освен това надземно монтираните басейни дават относителна сигурност, ако в семейството има малко дете, поддържат се по-лесно, тъй като прахта, листата, насекомите, които се намират на терена около басейна много по-трудно могат попаднат в басейна, спирани от издигнатата надземно стена. В някой случаи, когато подпочвените води са много плитки, терена нестабилен или с много голяма денивелация, това е единствения или най-удачния вариант за басейн в градината.
 • Лесна и евтина смяна на фолиото (линера) и частите на басейна - Може би най-голямото предимство на сглобяемите басейни е именно лесната подмяна на частите и осигурените стандартизирани такива за конкретния модел. Всяка част по басейна, включително и линера е сменяема и може да бъде монтирана за броени часове.
 • Готово оборудване за басейна - Моделите и формите на сглобяемите басейни обикновено са стандартни т.е. всички производители обикновено използват едни и същи параметри, което прави осигуряването на оборудване и аксесоари за тях като - покривала, покрития за басейни, насрещни течения и т.н. лесно и евтино без проектиране, изрязване, кроене.
 • Устойчивост при земетресения - Металната стена и линера на сглобяемите басейни са изключително гъвкави и устойчиви при земетресение. В случай на срутване в следствие на такова възможността басейна да бъде поправен съществува за разлика от монолитните и тези от бетон.

Недостатъци на сглобяемите басейни:

 • Строго определени форми на басейна - При сглобяемите басейни, формите са винаги заоблени. Това е така, тъй като конструкцията на басейна и стабилиността й е предвидена да отговори на физичните закони за налягането.
 • Ограничение в размера - Обикновено сглобяемите басейни не достигат като размер повече от 12 метра и дълбочина до 1,50 м. Ако държите да имате по-голям и по-дълбок басейн, те определено не са удачен вариант.
 • Невъзможност за монтаж на вътрешни елементи - При сглобяемите басейни няма възможност да бъдат монтирани елементи като легло за релакс или бар стол, както при тези от бетон, композитните или монолитните басейни, които притежават вградени подобни компоненти.
 • Опасност от увреждане на линера - При недобронамерени действия или просто от невнимание има опасност линера на басейна да бъде увреден. Такава опасност има, разбира се и при всички други видове покрития, но при сглобяемите басейни с линер употребата на остри предмети в басейна е недопустима, използването им от домашни животни без надзор, внасянето на мебели или други предмети в басейна може да увреди линера. В този случай линера се лепи с прозрачна лепенка подводно или се заменя при големи повреди.
 • Избледняване на цвета на линера - Различните видове сглобяеми басейни имат различен "живот" на линера. При някой смяна се налага още след третата година, при други след десетата. Обикновено, колкото по-често се налага смяна на линера, толкова по-евтин е той и обратното. Използването на концентриран хлор в басейна уврежда цвета на линера. Неправилно пусната на дъното на басейна хлорна таблетка или гранули могат да образуват голямо избледняло петно на линера. 

  НАШИЯТ СЪВЕТ: Ако желаете да имате истински басейн в домашни условия или за семеен хотел, сглобяемите басейни са най-удачния и не на последно място най-евтиния вариант. Ако не желаете да се занимавате с проекти и имате фиксиран бюджет за басейна, ако имате ограничено място или проблеми с терена, то сглобяемият басейн е единствения вариант, който може да отговори на тези изисквания.

 


Панелни композитни басейни3. КОМПОЗИТНИ (ПАНЕЛНИ) БАСЕЙНИ

Композитните басейни са алтернатива на сглобяемите басейни, тъй като представляват близка до тяхната конструкция, но дават възможност за по-голям избор на формата, по-големи размери и много често - различни цветове на линера. Те са конструирани от панели - метални или от патентовани композитни плоскости и линер, който в повечето случаи е по-дебел от този на стандартните сглобяеми басейни, налични на европейския пазар.

Предимства на композитните басейни:

 • Възможност за разчупени форми и преходна дълбочина - Тъй като композитните басейни са сглобени от панели, разположението и свързването на панелите обикновено варира и могат да бъдат създадени различни форми и относително големи размери. Може би най-голямото предимство на панелните е възможността за преходна дълбочина - от плитко към дълбоко, каквато може да бъде постигната само при басейните от бетон.
 • Вътрешно "римско" стълбище - Голямо преимущество на композитните басейни е възможността за монтаж на вътрешно стълбище, на което освен, че можете да релаксирате, спестява пространство около басейна, особено, ако дворът ви е малък.
 • Бърза инсталация - Инсталацията на панелните а малко по-дълга от тази на стандартните сглобяеми басейни, но в никакъв не може да се сравни с времето необходимо за построяване на басейн от бетон.
 • Лесна смяна на фолиото (линера) и частите на басейна - Също както и при сглобяемите басейни всяка част по басейна, включително и линера е сменяема и може да бъде заменена безпроблемно.
 • Конкурентна цена - Цените на панелните басейни, разбира се са по-високи от тези на сглобяемите, но конструкцията е различна и по-масивна. Изграждането на панелен басейн обаче обикновено е много по-евтино от това на басейн от бетон, стъклопласт или керамика със същите размери.
 • Устойчивост при земетресения - Панелите, от които са изградени стените са свързани по между си. Това дава устойчивост на басейна при земетресение, защото предотвратява спукване на панела. Освен това при повечето панелни басейни предлагани на пазара, тези панели имат допълнителни странични подпори, които се монтират под земята и не се виждат. Те правят басейна изключително стабилен.

Недостатъци на композитните басейни:

 • Ограничение в размера - Въпреки, че панелните басейни могат да бъдат по-големи от обикновените сглобяеми, големите размери не са препоръчителни, ако искате басейна да бъде облицован с цял линер т.е. да не се налага рязане и лепене.
 • Невъзможност за монтаж на вътрешни елементи, също както и при сглобяемите.
 • Опасност от увреждане на линера - Основен недостатък, както при всички басейни с линер е опасността от механичното му повреждане с остър предмет, злонамерено или от животно. В този случай линера се лепи или се заменя.
 • Избледняване на цвета на линера, също както при сглобяемите. 

  НАШИЯТ СЪВЕТ: Ако вашите изисквания към басейна, който искате да имате са високи и комфорта и лукса за приоритет и въпреки това бихте искали да имате бързо и в рамките на приемлив бюджет, то панелният басейн е подходящ вариант за бас. При избора на такъв добре е панелите да бъдат от композитни материали, а не от метал заради корозията и да имат странични подпори, които правят басейна в пъти по-стабилен.

 


монолитни фамилни басейни4. МОНЛИТНИ БАСЕЙНИ - СТЪЛОПЛАСТОВИ И КЕРАМИЧНИ

Монолитните басейни представляват едно цяло цяло тяло без връзки, сглобяване и т.н. Те са два вида - стълопластови и керамични, като и двата вида са много масивни, с красиви дизайни и форми и особено керамичните, чието тяло съдържа блестящи частици в които рефлектира слънчето.

 

 Предимства на монолитните басейни:

 • Възможност за разчупени форми - Монолитните басейни се произвеждат "по калъп" т.е. достатъчно е да откриете производител, който предлага модел с формата към която сте насочили.
 • Вътрешно "римско" стълбище и вградени елементи - И стъклопластовите и керамичните басейни имат вградено в тялото на басейна стълбище с различни форми, както и модули за релаксация.
 • Бърза инсталация - Инсталацията на монолитните басейни е най-лесната в сравнение с всички останали видове басейни, тъй като басейнът е един цял модул и е необходимо да бъде извършено само свързването му с филтрацията и довършителните работи около него.
 • Дълъг срок на експлоатация - Монолитните басейни са много здрави конструкции и обикновено тежат по няколкостотин килограма. Якостта на стените им осигурява стабилност и дълъг срок на експлоатация - над 30 години!
 • Лесна и евтина поддръжка, също както при басейните с линер.
 • Красив дизайн - При басейните от фибростъкло впечатляват най-вече формите, докато при керамичните - изработката и нюансите на керамиката, които придават уникален блясък на басейна.

Недостатъци на монолитните басейни:

 • Ограничение в размера - Обикновено стъклопластовите и керамичните размери не надминават 10 метра, поради трудния транспорт и осигуряване на достъп до терена за монтаж.
 • По-висока цена - Цената на керамичните басейни е доста по-висока от тази на сглобяемите и доближава като стойности тази на басейните от бетон. Басейните от стъклопласт са малко по-евтини и много близки като характеристики с тези от стъклопласт.
 • Опасност от спукване при земетресение - Отбелязваме като недостатък това, макар, че стъклопластовите басейни са достатъчно здрави, за да издържат земетресение, които и повечето сгради биха издържали. 
 • Избледняване на цвета на линера, също както при сглобяемите. 

  НАШИЯТ СЪВЕТ: Ако бюджетът ви позволява и искате да имате един наистина красив и лесен за поддръжка басейн за фамилно ползване или в семеен хотел, монолитните басейни са един добър вариант. Изключително важно е да изберете производител с дълъг опит, който предлага пълна гаранция на басейна. Не се доверявайте на реклами за вграждане на монолитни басейни без бетон (такова не може да бъде дългосрочно, а спукването на басейна в много от случаите е краят му). Изключително важно е качеството на материалите от които е направен басейна. В случай на лоша изработка може да се появи осмоза - балончета с остатъчна течност, които се увеличават необратимо и разрушават повърхността на басейна. "Евтин" при монолитните басейни не е реклама, а точно обратното, защото качествените смоли, керамика и фибростъкло са скъпи материали. Ако басейнът е "евтин", значи просто, че в него не е вложено необходимото количество и качество.

 


надуваем intex5. НАДУВАЕМИ БАСЕЙНИ

Не ги пренебрегваме, защото такъв басейн има или е имало всяко второ българско домакинство и дори самите ние сме израснали, къпайки се в такъв басейн. На скептиците, които ще кажат, че мястото им не е тук, в държава със средни доходи, като българските, ще кажем просто: по-добре надуваем басейн, отколкото никакъв!

 

Предимства на надуваемите басейни:

 • Цена, цена, цена - Евтин басейн и евтина поддръжка - едно добро решение за всяко българско домакинство.
 • Лесен монтаж и демонтаж - Просто в рамките на минути монтирате и демонтирате басейна, компактни размери и лесно съхранение до следващия сезон.
 • Лесна и евтина поддръжка - Готови покривала, подложки, филтри и други консумативи с размера на вашия басейн на ниски цени и навсякъде.

Недостатъци на надуваемите басейни:

 • Опасност от спукване - тя никак не е малка и съществува по много причини - остри предмети по терена или в басейна, деца, злонамерени атаки, домашни животни и др. Производителите на надуваеми басейни не са подценили тази опасност и повечето съвременни надуваеми басейни са изработени от трислоен материал, който дава по-голяма устойчивост.
 • Кратка експлоатация на басейна - Колко дълго ще експлоатирате вашия надуваем басейн зависи предимно от това как го използвате, как се грижите за него и как го съхранявате. При спукване обикновено надуваемите басейни могат да се залепят лесно и успешно с лепенки, но тения срок на експлоатация е в пъти по-кратък от този на един сглобяем надземен басейн например.
 • Липса на филтър или картушна филтрация - Стандартно в пакетите на надуваемите басейни не е включен филтър или е включен картушен такъв. Това е добро решение, но само при много малките модели, при които изпразването и пълненето отново не отнемат много време и средства. На пазара обаче се предлагат надуваеми басейни с обем над 20 м3, за които картшната филтърна система не е достатъчна.

  НАШИЯТ СЪВЕТ: Надуваемите басейни са подходящи за хора с минимален бюджет за басейн, за вилата, където не стоите постоянно или просто за детето ви през лятото, което още не дорасло, за да ползва по-дълбок басейн. Имайте предвид, че гаранцията, която предоставят всички производители на надуваеми басейни е лимитирана т.е. покрива спукване след монтажа. Ако сте избрали надуваем басейн с обем над 20 м3 е важно да има възможност за свързване с пясъчен филтър за пречистване на водата, както и да отделите средства за него. Ако за вас хигиената в басейна и сигурността по време на къпане са важни, но бюджетът ви не достига, за да осигурите пясъчен филтър, препоръчваме ви да изберете по-малък модел, но с отговаряща на обема му филтрация.


 

Полезно

Отзимяване на басейна

Отзимяване на басейна

1. Почистване на басейна

• Преди пълнене с вода, почистете стените и дъното на басейна от замърсявания. За стените, използвайте продукта Azuro Clear Forte. Сложете върху гъба от препарата Azuro Clear Forte и нанесете на замърсеното фолио.Оставете за 10 минути. Почистете с гъба замърсените места и щателно изплакнете с вода. В случай на силно замърсяване, повторете съответната процедура.

  • Извадете от водата и от дъното на басейна едрите боклуци с помощта на дръжка и дълбока мрежа.

  2. Проверка на изправността на електрическата инсталаци...

Прочети повече

Новини

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Директно от снимачната площадка на новата супер-продукция на bTV, Ви представяме басейн Ибиза 4. Всяка вечер в праймтайма, зрителите на телевизията ще имат възможност да се насладят на сериал, чийто мащаби до момента са непознати за българското кино. Сериалът ще бъден сниман в различни части на света, а басейнът е инсталиран на една от снимачните площадки в Киноцентър "Бояна" в идиличните поли на Витоша. Създателите на сериала пазят подробностите около сюжета в тайна, а снимките продължават еждневно. Ние от Baseini.NET сме горди, че с...

Прочети повече

Връзка с клиента

Свържете се с нас

Свържете се с нас

ПУУЛС ЕУ ЕООД

Булстат: BG202491685 

 

Телефон: +359 (0) 2 482 96 98


Mоб. Телефон: 0876 34 30 73 

Skype: Baseini.net

 

Централен офис: гр. София, бул."Цар Борис" III, No245

e-mail: sales /@/ baseini.net

 

Работно време: понеделник - петък 10.00ч - 18.00ч; събота и неделя - почивни дни;

 

Прочети повече

Последни продукти

Случаен продукт