fbpx
bgsqenmkroru

Колко струва басейна в градината?

препарати за басейниТова е въпрос, който много хора си задават, защото са чували, че поддръжката на басейн е скъпо начинание.  За да отговорим на този въпрос, първо ще опишем от какво се нуждае басейна целогодишно - по време на сезона и през зимата, когато не се използва. Следващите примери ще ви докажат, че да имаш басейн в градината е постижимо и не особено скъп лукс.

Хлорът

Основният разход за басейна и поддръжката му са препаратите за вода и най-вече тези на хлорна основа. Въпреки, че съществуват редица методи за безхлорна дезинфекция, те все още са алтернативни и спомагателни, но не и основни. Така например инсталацията на уреди за дезинфекция като UV лампи, йонизатори и т.н. обикновено не могат заместят хлорирането, а само го намаляват. Всеки басейн е различен разбира се и честотата на замърсяването му също.

Основно хлорните препарати се разделят на два вида - т.н. бърз и бавен хлор. Бързият хлор е обикновено на гранули или течен и се използва за шоково третиране на водата при първото пълнене на басейна, за да се елиминират микроорганизмите (питейната вода е много слабо хлорирана и след няколко часа под действието на слънчевите лъчи хлорът в нея се освобождава и изчерпва) или при силно замърсяване и заблатяване на водата. Бързият хлор обикновено е доста по евтин от бавния, тъй като действието му е силно и краткотрайно. На българския пазар цената му за килограм варира между 12-20 лв в зависимост от разфасовката и качеството. Като доза за 1 м3 вода обикновено се използват 10 гр. за шоково хлориране.

Бавният хлор на таблетки е основния препарат, с който се поддържат домашните басейни. Много от производителите добавят в таблетките допълнителни кристали - против алги, флокулант за избистряне, препарат за омекотяване на водата и т.н, което спестява разходите за закупуване на всички тези допълнителни препарати. Тези таблетки са бавно разтворими и се изразходват в зависимост от температурата на водата. При температура на водата до 25 °C обикновено разходът е по една таблетка (200 гр) седмично на 30 м3, при температура на водата над тази, разходът може да се увеличи двойно. Цената на хлорните таблетки за килограм варира, тъй като показателите за качество и количество са много, но обикновено могат да бъдат закупени на българския пазар за 16-25 лв.

Други препарати

В случай, че природата поднесе изненади - киселинни дъждове и др. и pH на водата се промени извън границите 7.2 - 7.6, ще ви бъдат необходими и препарати. Цената на регулаторите на киселинността обикновено е ниска - около 10-18 лв за килограм или литър. В много от случаите те се ползват просто инцидентно т.е. една опаковка може да ви стигне за цял сезон или дори за два. Тестерите, с които се установява новото на pH и хлор във басейна варират в ценовия диапазон 12-30 лв и повече за електронни.

През зимата басейна не генерира разходи, ако е правилно зазимен. При зазимяване е препоръчително (ще улесни пускането му в експлоатация напролет) използването на зазимяващ препарат. Цената на тези препарати е приблизително като тази на хлорните.

Да изчислим поддръжката на овален сглобяем басейн

За да не бъдем голословни ще изчислим колко струва месечната поддръжка на басейн Азуро 404 DL с размери 5,5 м х 3,7 м,дълбочина 1,2 м и обем 21 м3, от които около 18 м3 воден.

 

Препарати Разход Цена
Шоково хлориране при напълване на басейна с Азуро Хлор Шок

200 гр, гранули 1/5 от опаковка 1 кг

около 3 лв
Поддръжка на водата с мулти хлорни таблетки Азуро Хлор Трио около 8 таблетки при средни температури за лятото

около 26 лв  

Измерване на Ph и хлора във водата с капков тестер 

всяка седмица - 4 месечно

около 1 лв (0,23 ст. на измерване) 

Регулация на pH с Азуро pH Минус и Азуро pH Плюс  хипотетично всяка седмица понижаване и повишаване около 10 лв (използваме най-неизгодната хипотеза) 
Средна поддръжка на басейн Азуро 404DL на месец около 40 лв.

 

Без претенции да сме изчерпателни или точни, сравнявайки тази сума със сметка за телефон, телевизия, интернет, тя в никакъв случай не е огромна и не превръща басейна в лукс.

А водата, с която се пълни?

Много смятат, че имайки басейн, трябва да сменят водата в него едва ли не всяка седмица. Това е абсолютно погрешно! В много от басейните водата не се сменя с години и това е много по-безопасно, отколкото пълненето с прясна вода, в която количеството на хлор е нищожно. Третираната и добре поддържана вода в басейна дава сигурност на хората, които го използват и облекчава разходите по поддръжката му.

Електроенергия

Последният разход по поддръжката на басейна е елекроенергията, генерирана от филтриращата система. При повечето сглобяеми и фамилни басейни, това е помпа със стандартна мощност до 600W, предназначена за битово електрозахранване 220-240V. Ето защо е важно филтриращата система да отговаря на капацитета на басейна - ако филтърът е по-мощен, ще генерира голямо електричество и налягане без голям коефицент на ефективност, тъй като всеки един от компонентите - дюза, тръби, маркучи и т.н. има вливен капацитет, който не отговаря по обем на обема на твърде мощни помпи. Т.е. помпата от 15 м3/ч работи, но ако дюзата е с капацитет 5 м3, ефектът е само претоварване, увеличено налягане, увреждащо системата и по висока сметка. И обратното - ако капацитетът на помпата е твърде малък, времето за филтриране се удължава, както и разходът на електричество.

Няма да правим сложни изчисления колко струва филтрирането на басейна. То се осъществява само през топлите месеци - от отзимяването на басейна до зазимяването. Достатъчно е всеки да погледне мощността на електрическите уреди, които всеки ден използва  у дома си, за да разбере, че притежаването на собствен басейн не е лукс, а постижимо удоволствие.

Полезно

Отзимяване на басейна

Отзимяване на басейна

1. Почистване на басейна

• Преди пълнене с вода, почистете стените и дъното на басейна от замърсявания. За стените, използвайте продукта Azuro Clear Forte. Сложете върху гъба от препарата Azuro Clear Forte и нанесете на замърсеното фолио.Оставете за 10 минути. Почистете с гъба замърсените места и щателно изплакнете с вода. В случай на силно замърсяване, повторете съответната процедура.

  • Извадете от водата и от дъното на басейна едрите боклуци с помощта на дръжка и дълбока мрежа.

  2. Проверка на изправността на електрическата инсталаци...

Прочети повече

Новини

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Директно от снимачната площадка на новата супер-продукция на bTV, Ви представяме басейн Ибиза 4. Всяка вечер в праймтайма, зрителите на телевизията ще имат възможност да се насладят на сериал, чийто мащаби до момента са непознати за българското кино. Сериалът ще бъден сниман в различни части на света, а басейнът е инсталиран на една от снимачните площадки в Киноцентър "Бояна" в идиличните поли на Витоша. Създателите на сериала пазят подробностите около сюжета в тайна, а снимките продължават еждневно. Ние от Baseini.NET сме горди, че с...

Прочети повече

Връзка с клиента

Свържете се с нас

Свържете се с нас

ПУУЛС ЕУ ЕООД

Булстат: BG202491685 

 

Телефон: +359 (0) 2 482 96 98


Mоб. Телефон: 0876 34 30 73 

Skype: Baseini.net

 

Централен офис: гр. София, бул."Цар Борис" III, No245

e-mail: sales /@/ baseini.net

 

Работно време: понеделник - петък 10.00ч - 18.00ч; събота и неделя - почивни дни;

 

Прочети повече

Последни продукти

Случаен продукт