fbpx
bgsqenmkroru

Калкулиране и избор на необходимото оборудване за басейна

Оборудване за басейниТова е въпрос, на който има абсолютно точни отговори и формули. Подробна чуждоезична информация в интернет от други специалисти изобилства, но на български език тя е много оскъдна и понякога тенденциозно неточна. Защо е така? Когато цената на даден продукт е твърде висока, а характеристиките сходни и дори еднакви, един от начините да се продаде, е да се предложи нещо относително евтино в повече - обикновено това е по-мощна филтърна помпа, втори скимер и друго допълнително оборудване, за да се "оправдае" високата цена за основния продукт, в случая басейна. Необходими ли са те, в кои случаи и колко струват ще се опитаме да отговорим с примери в тази статия.

 

Колко скимера са необходими?

Отговорът на този въпрос е решен от математиката и физиката: на 80-150 м2 е необходим един скимер. Скимерът с по-широк отвор е достатъчен за 150 м2, а скимер с най-тесен отвор, каквито са обикновено на сглобяемите басейни е напълно достатъчен за басейн от около 80 м2. Не само излишното изразходване на средства за закупуване и монтаж на втори скимер са на практика проблем, но и нарушената циркулация на водата в басейна. Повече от един скимер на твърде близко отстояние от другия взаимодейства с него и пречи на водата да циркулира, като намалява ефективността на филтриращата система. Ако скимерът е само един, при правилно насочване на вливната дюза, която задължително се монтира под него, водата в басейна се завърта и скимерът я засмуква последователно. Прост опит с поставена надуваема топка на повърхността може да онагледи този процес.

Непоправима грешка ли е монтажът на повече от един скимер на малка площ? В повечето случаи не, скимерът е една от най-евтините части по басейна и разходите за закупуването му не са големи. При наличие на добра филтрираща система негативен ефект е възможно да не се прояви. Но басейнът е снабден с напълно ненужно оборудване, което изисква поддръжка, зазимяване, и редовно почистване, в противен случай става предпоставка за теч или лоша хигиена в него.

 
Каква филтрираща помпа е подходяща за моя басейн?

Правилото при всички видове басейни (с изключение на публичните, които са обикновено обект на законодателството във всяка различна страна) е филтърната помпа да е с такъв капацитет, че да успява за 4-8 часа, в идеалния случай - до 6 часа да филтрира капацитета на водата в басейна.  Помпата обаче е само малка част от цялата сложна филтрираща система на басейна и нейният дебит не е и не може да бъде напълно показателен за полезното действие на филтриране. Защо? Защото ако разполагате с помпа с капацитет 21 м3/ч например и тя е свързана с пясъчен филтър с по-малък от 75 кг пясък капацитет, тръби с малък диаметър и вливна дюза с малък отвор, капацитетът на вашата помпа няма да отговори реално дори наполовина на посочения, ще се образува твърде високо налягане по цялата филтрираща система, което е предпоставка за увреждане на оборудването, а сметката ви за ток за набъбне неприятно.

Грешка ли е монтажът на много мощна помпа на домашен басейн? - Твърдо да, не по-малка от тази, ако помпата е недостатъчна, защото последиците от това ще изплащате дълго време, обременени от високи сметки за електричество и ремонти на филтърната система. Ако вече имате този проблем, можете да увеличите капацитета на филтриращата система, като добавите втора вливна дюза с максимално широк отвор, подмените тръбите, ако са с малък диаметър и скимера с друг, който има по-широк отвор.

 

Необходим ли е сифон?

Ако строите басейн с олимпийски размери - да, ако си правите домашен, сифонът е последното нещо, с което да си причините главоболие, тъй като той, като част струва само няколко десетки лева, но теренът който трябва да подготвите за него, прокарването на тръбите и всичко останало струва наистина много средства и време. Остава също отворен и въпроса, че при басейн с линер, той се изрязва на още едно място, което при всяко изпразване е потенциална опасност от разместване и теч. Освен това при външно съоръжение, каквито са повечето басейни замърсяването е трудно контролериуемо и във водата попадат големи отпадъци, които се наслояват и запушват тръбите. Ако тези тръби са извън басейна, те по-лесно биха могли да се подменят, но когато са под него се налага разбиването на голяма част от бетонната основа. Когато това се случи ще ви се наложи да приемете, че сте инвестирали в система, която, за да използвате се налага разбиете басейна.

Поради тези причини е прието, че при домашните сглобяеми басейни с линер не е необходим сифон, за да улесни поддръжката. Всички пясъчни филтри са снабдени с функция за източване и отточната вода посредством маркуч свързан само за секунди с филтъра може да бъде направлявана към канализацията, друго място за отпадни води или накъдето желаете. Дори и при липса на пясъчен филтър, потопяемите помпи са в пъти по-евтин и лесен вариант от изграждането на сифон. Не забравяйте, че не източвате басейна си всеки ден и това се налага само при ремонти или основно почистване. Прясната вода не е полезна за къпещите се в него, тъй като съдържа минимални количества хлор, които веднага се изразходват и изисква цялостно третиране с препарати, за да бъде безопасна за къпане.

Грешка ли е инсталацията на сифон на сглобяем домашен басейн? Не бихме го нарекли грешка, а въпрос на убеждение доколко е практично и полезно.

 

Маркучи, PVC тръби или гъвкави тръби FlexFit?

При този въпрос спор на съществува, защото гъвкавите тръби FlexFit съчетават всички положителни характеристики и на маркуча и на PVC тръбите и надминават и двете по издръжливост и студоустойчивост. Те са здрави като PVC тръбите и понасят голямо налягане без да се налага да се вкарват в други тръби като маркучите, в същото време са гъвкави почти колкото маркуча. Ако все пак гъвкавите тръби не отговарят на бюджета ви, за сглобяем басейн до 45 м3 гофрираните маркучи са по-добър и практичен вариант от PVC тръбите. Защо? Защото в случай на спукване след земетресение например можете лесно да ги извадите от тръбата, в която са положени и да ги подмените без да разкопавате всичко. Те са пластични и в случай на остатъчна вода през зимата трудно биха се спукали за разлика от PVC тръбите. Маркучите имат минимален брой връзки и рискът от теч е сведен до минимум. Ако басейнът е малък или среден по размер и не изисква мощна филтрираща система и широк диаметър на проводящите елементи, маркучите с диаметър 32 мм и 38 мм са най-подходящия вариант, тъй като са универсални за басейни и всички европейски производители на оборудване следват този стандарт.

 

 

Полезно

Отзимяване на басейна

Отзимяване на басейна

1. Почистване на басейна

• Преди пълнене с вода, почистете стените и дъното на басейна от замърсявания. За стените, използвайте продукта Azuro Clear Forte. Сложете върху гъба от препарата Azuro Clear Forte и нанесете на замърсеното фолио.Оставете за 10 минути. Почистете с гъба замърсените места и щателно изплакнете с вода. В случай на силно замърсяване, повторете съответната процедура.

  • Извадете от водата и от дъното на басейна едрите боклуци с помощта на дръжка и дълбока мрежа.

  2. Проверка на изправността на електрическата инсталаци...

Прочети повече

Новини

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Басейн Ibiza в новия сериал на bTV

Директно от снимачната площадка на новата супер-продукция на bTV, Ви представяме басейн Ибиза 4. Всяка вечер в праймтайма, зрителите на телевизията ще имат възможност да се насладят на сериал, чийто мащаби до момента са непознати за българското кино. Сериалът ще бъден сниман в различни части на света, а басейнът е инсталиран на една от снимачните площадки в Киноцентър "Бояна" в идиличните поли на Витоша. Създателите на сериала пазят подробностите около сюжета в тайна, а снимките продължават еждневно. Ние от Baseini.NET сме горди, че с...

Прочети повече

Връзка с клиента

Свържете се с нас

Свържете се с нас

ПУУЛС ЕУ ЕООД

Булстат: BG202491685 

 

Телефон: +359 (0) 2 482 96 98


Mоб. Телефон: 0876 34 30 73 

Skype: Baseini.net

 

Централен офис: гр. София, бул."Цар Борис" III, No245

e-mail: sales /@/ baseini.net

 

Работно време: понеделник - петък 10.00ч - 18.00ч; събота и неделя - почивни дни;

 

Прочети повече

Последни продукти

Случаен продукт